Meniu Închide

Cunoscută drept “Ţara viei şi vinului”, Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie, având un patrimoniu viticol de 27.639 ha, din care 85% în sectorul privat, reprezentând 11% din totalul terenului agricol al judeţului şi circa 10% din suprafaţa viticolă a României. Vrancea este lider naţional atât ca suprafaţă cât şi sub aspectul producţiei de struguri.
Datorită condiţiilor naturale favorabile, viile au un potenţial de producţie ridicat, astfel că viticultura reprezintă o ramură economică importantă a judeţului (30 – 40% din valoarea producţiei totale agricole a judeţului) şi o activitate în care este implicat o mare parte a populaţiei locale.
Vrancea deţine trei podgorii, respectiv Panciu, Coteşti şi Odobeşti.

PODGORIA PANCIU este cea mai mare din judeţul Vrancea (9.500 ha) şi cuprinde trei centre viticole de importanţă naţională: Panciu, Ţifeşti şi Păuneşti.

PODGORIA ODOBEŞTI, cu o suprafaţă de aproximativ 7000 ha, este cea mai veche podgorie din ţara noastră, iar în alcătuirea acesteia intră centrele Odobeşti, Jariştea şi Boloteşti.

PODGORIA COTEŞTI (6589 ha) constituie o continuare a plantaţiilor din podgoria Odobeşti, beneficiind de resurse heliotermice ridicate şi cuprinde centrele viticole: Coteşti, Vîrteşcoiu, Cîrligele, Urecheşti, Tîmboieşti şi Dumbrăveni.

Turiştii au posibilitatea de a descoperi vinurile în centre de degustare, crame, beciuri sau combinate de vinificaţie din aceste zone

În plan local, ANTRC Filiala Vrancea impreuna cu Clubul Podgorenilor Odobesti a introdus in circuitul turistic o parte din cramele din judeţ unde turiştii pot vizita podgoriile din zona si pot degusta mai multe soiuri de vin locale produse in aceste podgorii.

Turistii care doresc sa afle cum se face mustul si cum se obtin vinurile de cea mai buna calitate au la dispozitie din acest an „Drumul Podgorenilor in Vrancea”, un itinerariu special, de aproximativ 100 de km, care prezinta celor interesati o paralela intre modernism si traditional in privinta realizarii licorii bahice. Marcarea acestui traseu se va face cu placute asemanatoare celor rutiere, care iti indica cele mai importante localitati in industria vini- viticola, pe harta lui Bachus fiind cuprinse centre cu remune precum Odobesti si Panciu, dar si crame ale particularilor pasionati de vinuri, care au reusit sa patrunda cu produse de calitatea pe piata de profil din Romania. Cei care vor un concediu deosebit, petrecut printre dealuri cu vita-de-vie se pot odihni dupa anevoiosul drum al vinului la cramele si pensiunile agroturistice din zona. Ospitalitatea localnicilor nu are margini, iar tu ca vizitator iti asiguri in mod cert o vacanta relaxanta si plina de savoarea bucatariei traditionale romanesti. Toate asezonate cu vinuri speciale.

Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Bachus, organizat anual în municipiul Focşani, în luna octombrie, este unul dintre evenimentele care promovează, pe lângă produsele viti-vinicole specifice zonei şi valorile culturii locale, mergând de la tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri până la gastronomie.
În cadrul acestui eveniment, Consiliul Judeanţean Vrancea, împreună cu instituţiile culturale din judeţ, organizează Târgul meşterilor populari, seminarii cu participare internaţională in cadrul caruia se regasesc activităţi de degustare a vinului si a produselor tradiţionale (expoziţie de produse gastronomice tradiţionale din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est) si manifestări cultural-artistice.

 

[sursa : antrec-se.ro]

Publicat în Drumul Vinului

Arte Articole