Meniu Închide

În exteriorul Carpaților de Curbură se află județul Vrancea. O treime din teritoriul acestuia o reprezintă zona montană, cu cadre naturale extrem de atrăgătoare.

Pe lângă peisajele deosebite, zona montană a Vrancei satisface gusturile amatorilor de drumeții. Zona colinară a Vrancei este acoperită cu întinse suprafețe de viță de vie. Aici întâlnim multe pensiuni, în care veți putea degusta mâncăruri tradiționale și vinuri bune.

Viticultura românească se bazează pe soiuri recunoscute pe plan internațional și este recunoscută nu numai cantitativ, ci și calitativ, fiind premiată la numeroase concursuri de prestigiu. Un motiv în plus să vă alegeți ca destinație de vacanță, Vrancea, cel mai mare bazin viticol din România, spune Vasile Boștiog, președintele Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural din România, regiunea de sud-est:

„Avem lucruri frumoase de arătat. În primul rând, avem drumul cramelor. Avem zece crame în circuitul turistic, care pot organiza degustări de vinuri, de la patru persoane până la un autocar. În funcție de numărul de persoane, alegem o cramă pe măsură, pentru degustare. În plus, Vrancea în sine este una dintre cele mai mari podgorii ale României, cu cele trei vârfuri de lance ale viticulturii românești: Panciu, Cotești, Odobești, care pun la dispoziția turiștilor aproape toate soiurile de vinuri existente la nivel național. Drumul Cramelor se poate combina, totodată, cu punctele de atracție care cuprind mănăstiri și locuri frumoase, cum ar fi stațiunea Lepșa, unde avem peste 100 de pensiuni turistice. Aici se pot face cazări cu pensiuni completă, se pot organiza degustări de vinuri. Vă veți convinge aici de ce Vrancea mai este numită și „țara liniștii și a împăcării”.

Nu ratați o vizită nici la Lacul Negru, o rezervație naturală mai puțin cunoscută, de o frumusețe rară, unde se pot observa specii de floră care cresc numai în acel loc, la o altitudine de 1.215 de metri. Pe de altă parte, Cascada Putna este declarată monument al naturii încă din anul 1973. Apa care cade de la o înălțime de 80 de metri se adună într-un bazin cu o adâncime de 12 metri. Albumul dumneavoastră de fotografii se poate îmbogăți cu siguranță și cu instantaneele făcute în drumeție pe muntele Goru, a cărui altitudine maximă este de 1785 de metri.

Vasile Boștiog, președintele Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural din România, regiunea de sud-est, ne descrie cum se organizează un drum al vinului.

„Stabilim traseul, crama în care se poate face degustarea, în funcție de numărul de persoane. Celor care participă la program și stau un weekend sau chiar mai mult le organizăm și programe folclorice cu artiștii populari din zona Vrancea. Toată lumea cunoaște regulile pentru prevenirea răspândirii noului virus pandemic, iar cei care doresc să viziteze cramele au asigurat acest confort. În afara degustării, se pot achiziționa și vinuri. Am avut turiști atât din Europa cât și din afara ei, unii chiar din Japonia. Toți cei care ne-au vizitat au fost mulțumiți, iar cu unii păstrăm și acum legătura.”

Iată, așadar, o destinație potrivită acestui anotimp, când degustările de vinuri sunt întotdeauna însoțite și de bucate tradiționale din preparate locale.

Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă destinație, drum bun și vreme frumoasă!

Publicat în Drumul Vinului

Arte Articole