La întretăierea celor trei provincii istorice Moldova, Muntenia şi Transilvania, descoperim tărâmul podgoriilor. Vrancea supranumită „Ţara Viei şi a Vinului” deține în prezent un bogat areal viticol de aproximativ 27 mii de hectare(ha), reprezentând 11% din suprafața viticolă a României. Această suprafață este împărţită în trei podgorii reprezentative: Coteşti, Odobeşti şi Panciu.
Județul Vrancea este un liant între cele trei regiuni importante ale României, situat în afara Carpaţilor de Curbură, zona are o bogată istorie în viti-vinicultură. Printre râurile line și pajiştile inundate de soare ale câmpiilor se conturează „Drumul Vinului” având un itinerariu de aproximativ 100 km.
Podgoria Cotești
Primele mențiuni documentare despre această podgorie apar în anul 1580. Având astăzi o suprafaţă de aproximativ 10.735 ha constituie continuarea sudică a plantaţiilor viticole din podgoria Odobeşti; podgoria beneficiază de resurse heliotermice ridicate şi cuprinde centrele viticole Coteşti, Tâmboieşti, Cârligele şi Vârteşcoiu.
Soiurile de struguri exploatate aici sunt Fetească Regală, Aligote, Băbească Neagră pentru producerea vinurilor de consum, iar vinurile de o calitate mai superioară se obțin din: Fetească Albă, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră şi Merlot.
Podgoria Odobeşti
Cea mai veche podgorie din țara noastră cu o suprafaţă de aproximativ 7000 ha este considerată o podgorie dacică. Marele cărturar şi enciclopedist, domnitorul Dimitrie Cantemir (1710-1711), notează în ”Descriptio Moldavie” că sub raportul calităţii vinului, Odobeştii ocupă locul al treilea în Moldova, având înainte Cotnarii şi podgoria Huşilor.
Podgoria Odobești se întinde majestuos pe dealurile Măgurei Odobești și are în alcătuirea acesteia centrele Odobeşti, Jariştea şi Boloteşti.
Profilată pe producerea de vinuri şi în mod deosebit a celor albe, în podgoria Odobeşti se cultivă o mare varietate de soiuri. Aici se obţine Galbena de Odobeşti, un vin alb, lejer slab aromat, dar apreciat pentru prospeţime şi echilibru. Acesta era vinul preferat de prinţul Moldovei Dimitrie Cantemir la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Soiurile cele mai întâlnite de struguri albi folosite pentru obținerea licorii bahice sunt Feteasca albă, Aligote, Riesling italian, Muscat Ottonel și Galbena de Odobeşti, iar pe suprafeţe mai restrânse soiurile Plăvaie şi Mustoasa. Grupa soiurilor de struguri negri este reprezentată de Băbeasca neagră și Pinot noir. Podgoria prezintă condiţii favorabile şi pentru producerea strugurilor de masă.
Astăzi se mai poate vizita Beciul Domnesc, monument istoric, construit în vremea lui Ștefan cel Mare și reamenajat în timpul domniei familiei Sturza, între anii 1834-1839. Galeriile subterane cu o lungime de peste 200 de metri sunt incluse în patrimoniul UNESCO şi adăpostesc peste o sută de mii de sticle cu vin, fiind singurul beci realizat din piatră ponce. Cramă subterană are 62 metri lungime și 13,4 metri adâncime.
Podgoria Panciu
Are o suprafaţă de peste 9500 ha, primele mențiuni scrise referitoare la viile aflate pe teritoriul actual al podgoriei apar într-un document emis în anul 1589, în timpul domniei lui Petru Şchiopul.
În trecut renumele podgoriei îl făceau vinurile obţinute din soiuri tradiţionale ca Plăvaie, Galbena, Băbeasca neagră, Feteasca albă şi Feteasca neagră. Ulterior au cucerit teren şi altele ca: Feteasca regală, Riesling italian, Sauvignon, Pinot noir, Cabernet Sauvignon care au permis obţinerea unor vinuri cu denumire de origine şi apariţia vinurilor spumante care au ridicat faima podgoriei.
Un punct de atracţie deosebit îl constituie „Hrubele lui Ştefan cel Mare” din oraşul Panciu. Aceste crame pot fi vizitate, turiștii având oportunitatea de a vedea cum se produce vinul spumant alb și roze. Hrubele Panciu se compun dintr-un culoar central din care se ramifică un număr de 36 de galerii laterale ce totalizează împreună aproape 3.000 m, cu capacitatea de 3 milioane de sticle. Hrubele “Stefan cel Mare” Panciu monument istoric sunt de asemenea în patrimoniul UNESCO.
Podgoriile Vrancei sunt mărturia vie a unei tradiţii existente de sute de ani. Drumul care străbate viile dintre cele trei podgorii devenind el însuşi o atracţie turistică.
[sursa: turismistoric.ro]